#II 35 — Siffror i titeln

#II 35 Siffror i titeln. Illustration: Ylva Karlberg/520

I veckans lista har vi samlat ihop några låtar med siffror i titeln. Så enkelt är det. Vi har år, numreringar, ålder, ord-ersättare, hårdhet, ljudstyrka och mera. Öppna veckans lista med Spotify →

100 Years Ago — The Rolling Stones

För några veckor sedan plockade jag in låten Winter på en av dessa listor (gissa vilken). Kunde inte låta bli att slänga in ett till av spåren från 1973 års Goats Head Soup100 Yeras Ago är en maffig låt som blandar det 60-tal som The Rolling Stones lämnat bakom sig med det 70-tal som stod framför dem, kanske är denna känsla särskilt stark här eftersom låten skrev två år före skivans utgivning, i samband med Exile on Main St.. Noterade temposkiftningen i låtens mitt som följs av ett funkigt upbeat.

80 år — Mattias Alkberg

Sveriges bästa rocksångare 2011 var Mattias Alkberg. En samarbetsplatta med Pascal samt egna Anarkist smekte varsamt våra trumhinnor för att sedan sparka dem halv ihjäl med uppgiven melankoli. Det är inte för inte som Alkberg även är en framgångsrik poet som prisats av Svenska Akademin; densiteten i de svårmodigt hoppfulla texterna är lika hög som i de popigt otyglade rockmelodierna.  80 år har just allt det ovan nämnda och visar från första ögonblicket vad Alkberg har att leverera, om ni inte redan visste det.

101 – Albert Hammond Jr.

The Strokes näst mest kände medlem ägnade sig under en tid åt ett soloprojekt som låter ungefär likadant som just The Strokes. Albert Hammond Jr. är visserligen en något sämre sångare än sin kollega Julian Casablancas, men i övrigt verkar han vara en mist lika betydelsefull och kompetent musiker vad gäller The Strokes låtskapande.

Sick 2 Think – Why?

Kort, koncist och relativt olikt popmusik så som vi vanligtvis känner den. Why? har funnits med i ganska många år men slutar aldrig att låta nytänkande. I mars spelar de på den, på förhand, fantastiska festivalen Treefort Music Fest i Boise. Vi kommer förmodligen inte att kunna åka dit, så därför slänger vi in en låt här som plåster på såren.

Revolution 909 – Daft Punk

I fransmännen Daft Punks housedänga Revolution 909 yttras orden ”Stop the music and go home” till ljudet av sirener. Som den andra låten på skivan som gjorde Daft Punk till det de är idag är det antagligen många som direkt känner igen detta intro. Om man känner för att vara lite flummig skulle man kunna hitta referenser till att ingenting kunde, eller kan, stoppa denna duo, precis som att polisen inte kan stoppa festen vi hör i inledningen.

17 – Youth Lagoon

Jag tvivlar på att vi behöver presentera Trevor Powers och hans Youth Lagoon något mer. Gång på gång har denna herre hyllats av medlemmar av 520-redaktionen, med all rätt. Debutplattan fick högsta betyget (520) i vår recension av den, och innan någon hann förstå hur stor den här killen skulle komma att bli hann vi få en liten mailintervju med honom där han sade ”Det är ett väldigt ärligt album där varje sång är sann” om The Year of Hibernation. Powers är en begåvad musiker, vilket märks på musiken, texterna och i till exempel den här covern av John Denver:s Goodbye Again.

Bob Dylans 115:th Dream – Bob Dylan HypeMachine

Från och med den fakeade missen i introt (som måste gett de som redan kallade honom Judas en hjärtattack) till sista ackordet är Dylans dröm en resa utan dess like. Från pilgrimsskeppet The Mayflowertill häktet där han med kumpaner hamnar då de bar harpuner på stan, vidare till resturangen som exploderar och beskrivs med ”Food was flying everywhere I left without my hat” och till slut tillbaks till hamnen de gick i land där han möter Columbus och önskar honom lycka till händer mer än vad jag någonsin kan minnas från mina egna drömmar. Det är lyrik på en sådan världsnivå att ens försöka utmana honom vore fånigt.

18 Karat Gold - Johnossi

För er som missade det spelade John Engelbert elgitarr (!) i Markus Krunergårds komp-band i går på P3 GULD. Även om Nackabandet just nu verkar ladda om är det skönt att veta att de i alla fall är vid liv. Om han även ska ut och turnéra med Krunegård är det nog med anledning för mig att gå på dennes spelningar.

120 dB – Invasionen

Förra årets bästa svenska punklåt- och album gjordes i min mening av Invasionen från Umeå. Bandet som frontas av Dennis Lyxén  (Refused och The (International) Noise Conspiracy etc) gjorde i höstas en miniturné på åtta spelningar i Kina. I en mycket välproducerad video från en spelning i Beijng kan man se när bandet, och framförallt frontmannen Dennis Lyxén utmattad kastar sig fram och tillbaka på scengolvet samtidigt som han på svenska sjunger om motsättningar och revolution.

99 – The Haunted YouTube

Behov av att frigöra en gnutta ilska? Vad sägs om lite göteborsk thrash/dödsmetall? The Haunted, bland annat bestående av bröderna Anders- och Jonas Björler som även var (är?) med i pionjärbandet At The Gates. Tillsammans med sångaren Peter Dolvings hardcore-inspirerade sångröst är The Haunted ett alldeles underbart uttryck i vredesfröjdens tecken.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.