Nostalgin: ”VA?! Har ni ingenting att göra med The Band?”

Vår recensent Rasmus Jerndal låter sig inte imponeras av London-duon The Big Pink:s nya album Future This. Han ser likheter till andra band, vilket i slutändan visar sig vara något negativt. Betyget motsvarar besvikelsen som infinner sig vid albumets slut.

Future This Spotify Bengans

The Big Pink, Betyg: 2, Bästa spår: Hit The Ground (Superman) (nr 2)

Det är svårt att skapa musik som fyller ett syfte. Både i musikbranchen och emotionellt i lyssnarens själ. Ingen av mina känslor vill ta tag i och minnas Future This. Melankolin passar över den till glädjen med orden ”Kom igen, till och från är den ju nästa eufortisk, lyssna bara på syntarna i Stay Gold”. Glädjen känner sig mycket svagt manad att följa melankolins råd, och ringer därför upp kärleken och säger ”Texterna handlar ibland om att vara kär, är det inte vad du försöker likrikta oss alla till?”, varpå kärleken snabbt svarar ”Jag och sorgen håller fortfarande på att bearbeta Daniel Johnstons True Love Will Find You In the End, get lost”. Till slut har The Big Pinks senaste hamnat på fest med nostalgin som trodde att den hade någonting att göra med The Band, men kände sig ganska förnärmad när den fick veta att så inte var fallet innan tröttheten säger att det är dags att lämna mitt huvud, det är hög tid att sova.

Dagen därpå undrar glädjen vilket sätt som är bäst att starta dagen på. Lugnet minns en låt från i går med något band som den tror att de båda kan uppskatta. Tyvärr kan de inte sätta fingret på vilken det kan ha varit, och sätter därför på Polarkreis 18. Ungefär på det här viset reagerade jag på Future This.

Stay Gold är en hit som kommer att fungera väldigt fint efter fyra öl på valfri festival och den nästan löjligt Architecture in Helsinki-inspirerade Hit the Ground (Superman) är storslagen nog att någon gång om möjligt få mig att tro att jag leviterar för en pikosekund. Om man exkluderar dessa låtar är albumets plats i samtiden en fråga värt att ta upp för diskussion. Det finns mer än många band som gör det The Big Pink försökt åstadkomma på den här plattan mycket bättre. Till exempel 520-älsklingarna Trophys som är utan skivkontrakt.

När vi nyligen intervjuade Nick från The Coral kommenterade han gruppens megahit Dreaming Of You som en störig lillebror som dock kan rädda en spelning av lägre kvalitet. På samma sätt gör de två tidigare nämnda spåren skivan till någonting som skulle mått bättre av att släppts som en EP utan de fem sista spåren. Då kanske glädjen åtminstone hade sparat den till senare.