SM i indiereferens?

Brittiska The Maccabees är aktuella med ett av årets tidiga albumsläpp. Snart väntar dessutom ett besök i Sverige. 520 har lyssnat på Given to the Wild med måttlig entusiasm.

Given to the Wild Bengans

The Maccabees, Betyg: 3, Bästa spår: Ayla (nr 4)

För den lite nördigare musikfantasten är Given to the Wild ett album som främst uppmuntrar till namedropping. Här finns en producent som jobbat med Cut Copy, en melodislinga som lånats av Wolf Parade och en refräng vars melodi är nära besläktad med en nyligen utgiven Miike Snow-låt. I det stora hela påminner albumets ljudbild dock mest om något Keane skulle sätta ihop.

Jag har alltid haft väldigt svårt att definiera vilken typ av band The Maccabees egentligen är. Nya albumet är ingen vidare hjälp på traven. Det är välproducerat, referenserna till andra band haglar som sagt tätt, men där finns inget som sticker ut eller ger sken av att vara typiskt The Maccabees. Det känns som att låtmaterialet håller hög standard rent tekniskt men tappade personligheten strax innan inspelningsutrustningen rullade igång.

Ibland får engelsmännen till det riktigt bra. ”Ayla” känns som en fin kvarleva från samarbetet med gamle Arcade Fire-producenten Markus Dravs. I det stora hela blir dock Given to the Wild dessvärre en något för anonym platta som är bra men glömmer att beröra.