Cymbals Eat Guitars på The Garage

Cymbals Eat Guitars, The Garage. Foto: Theodor Wilson/520

LONDON Årets första riktiga konsert för mig och 520 blev i London på konsertlokalen The Garage för att se amerikanska Cymbals Eat Guitars. Bandnamnet härstammar från ett Lou Reed-citat som ska ha beskrivit The Velvet Undergrounds musik som just ”cymbals eat guitars”. Så i alla fall enligt myten. Kvartetten från Staten Island i New York fick sitt erkännande i samband med deras debutalbum Why There Are Mountains från år 2009, samt turnerandet med New York-kollegorna The Pains of Being Pure at Heart samma år.

Det är alltid kul när man ser riktiga entusiaster av ett band på en konsert. Särskilt när bandet är såpass litet som Cymbals Eat Guitars, som säljer ut knappa hälften av konsertarenan The Garage denna kväll. Förmodligen bidrar en stor del av min beundran av fansens dedikation på att sångtexterna är på deras modersmål. Bortsett från det är det dock fortfarande imponerande att se unga inbitna popsnören hoppa, dansa och headbanga i en moshpit med smilgroppar djupare än Londons tunnelbanegångar. Det om något, är någonting man ser alltför sällan på
klubbspelningar i Sverige.

Bandet uttrycker ett flertal gånger under konsertens gång sin uppskattning till fansen och hur kul det känns att vara tillbaka i London. Musiken som strömmar ut ur bandets instrument är stundtals på gränsen till enastående. Frontmannen Joseph D’Agostinos gitarr och mikrofon går från att i ena stunden skrika som om inget annat vore tillräckligt eller betydande till att i andra stunden ha ett tonläge som mer liknar en sansad och besinningsfull mingelbjudning. Allt över en brusig och diffus gemensam hinna vid namn PA-system. Cymbals Eat Guitars får detta att fungera utan att låta långdraget eller uttjatat i de flesta fallen. Lyckligtvis varar inte de fallen då de misslyckas särskilt länge.

Onsdagen den 18:e januari spelar Cymbals Eat Guitars på Debaser Slussen i Stockholm. Läs mer på Debasers hemsida.