Niki & The Dove på Debaser Medis

Niki & The Dove, Debaser Medis 2012, Foto: Victor Lundmark/520

Det är något visst med svenskarna och deras elektroniska dansmusik. När ”disco-The Knife”, Niki & The Dove, intar Debaser Medis ringlar kön lång redan två timmar innan spelningens start. Den hypade duon, som på scen i själva verket är en nonett (ni får googla), fick nyligen ett helt uppslag i Dagens Nyheter och har uppmärksammats flitigt på inflytelserika The Line of Best Fit. Dessutom utsåg självaste BBC Stockholmarna till ett av det nya årets mest lovande band.

Personligen har jag haft det lite svårt att övertygas av Niki & The Dove. Måhända beror det på att man lätt blåser upp förväntningarna på ett band som fått ”fantastiska” intatuerat i pannan, men för mig sträcker de sig inte längre än till hyfsat kompetent radiopop. Avslutande jättehitten ”DJ, Ease My Mind”, en Florence + the Machine-episk dänga med allmänt pampig inramning är förvisso storslagen men berör ändå inte riktigt. Mer spännande är då ”The Drummer” som går i samma fina fotspår som Lykke Li.

Än så länge är Niki & The Dove faktiskt roligare att uppleva visuellt än auditivt. Neonskinande ljussmycken, gigantiska fjädrar, krigsmålade trumslagare, glitterregn och fridans är bara ett urval av de ingredienser som deras scenshow innehåller.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark