Topp 10 intervjuer 2011

Serenades. Foto: Klas Eskilson/520

Ska man se lättsamt på det hela är intervjuer det perfekta tillfället att få saker signerade av sitt favoritband. Om man däremot skrapar lite på ytan blir intervjuerna istället möjligheten att få komma på öppet hus i huvudet på de människor som skapar oförglömliga låtar. Intervjuer är chanser att förstå sig på genier och dårar, gamla och unga. Intervjuer är samtal man för då man verkligen vill ha svar. Därför rankar vi nu de 10 mest intressanta, roliga eller bara lyckade intervjuer vi gjort under året.

#10 — Jaill (mailintervju)

Att få intervjua Sub Pop-favoriterna Jaill har länge stått högt upp på önskelistan. Således var det en stor triumf när vi fick tag i dem via mail. Bandets basist svarade villigt, om än en smula ironiskt, på våra frågor vilket resulterade i ett gäng roliga och minnesvärda citat. ”Det är otroligt att få vara signade på ett så fantastiskt och legendariskt skivbolag i sällskap med hippa band och personer, men vi är töntar”. Läs intervjun här

#9 — Youth Lagoon (mailintervju)

Kanske var det inte mycket till intervju egentligen. Det blir alltid lite strikt och opersonligt när man via mail ska försöka komma innanför skinnet på en person. Grejen är bara den att just detta intervjuobjekt några månader senare skulle vara ungefär lika hypad som WU LYF eller Lana Del Rey. Tiden då man kunde maila Youth Lagoons Trevor Powers och få svar samma dag är nog sedan lång tid tillbaka förbi. Lyckligtvis höll vi oss framme innan det var för sent. Läs intervjun här!

#8 — Sleigh Bells

Stenhårda och hypade duon Sleigh Bells besökte Stockholm i början av året. Stadens internetbaserade musikmedier gick man ur huse och vi fick tränga in oss på ett överfyllt intervjuschema. Trots omständigheterna blev det ett trevligt samtal med Derek och Alexis som verkade en smula överstimulerade där de satt och fnissade hysteriskt åt internskämt. Läs intervjun här!

#7 — Interpol

Årets största namn, vad gäller intervjuer på 520, blev Interpols rutinerade trummis Sam Fogarino. Innan amerikanernas spelning på Cirkus i Stockholm mötte vi Sam i ett temporärt intervjurum för att prata om musikaliska identiteter och självförtroende. Detta är förmodligen den enda intervjun vi gjort som innehåller en läsarfråga. Läs intervjun här!

#6 — Boris & The Jeltsins

Stockholmspunkarna Boris & The Jeltsins har blivit riktiga 520-favoriter. Det är en inställning som knappast påverkades negativt av att sitta och äta bullar i deras replokal vid Tegnérlunden. Intervjun kom att handla mycket om bandets syn på sig själva. ”Den dagen man står där och kör Oskar Linnros-grejer kommer man kanske fråga sig själv vad…”, påbörjade sångaren Elias ett resonemang som bandkamraten Jens avslutade med en spådom om att Boris & The Jeltsins knappast någonsin kommer bli bandet som TV4 ringer när det vankas gala. Läs intervjun här!

#5 — Pony Pony Run Run

Franska Pony Pony Run Run har närmare 400 000 fans på Facebook. I Sverige är bandet dock ännu inga giganter. Således kunde sångaren Gaëtan Réchin Lê Ky-Huong ganska obemärkt besöka Stockholm för ett DJ-set. Vi passade på att boka in en intervju med popmästarna från Nantes frontman, något som ingen annan svensk sida kan stoltsera med detta år. Läs intervjun här

#4 — Bass Drum of Death

Bass Drum of Death. Foto: Theodor Wilson/520

Har ni någon gång försökt göra en heltäckande bevakning av en festival? Om inte så kan vi berätta att det är såväl det stressigaste som det roligaste man kan göra. Det är kväll i Utrecht när 520s Theodor Wilson och Victor Lundmark äntligen hittat fram till spelstället Tivoli de Helling där Other Lives snart ska spela. Då plingar det till i Victors mobiltelefon. Det är ett SMS från Bass Drum of Deaths turnéledare som meddelar att den efterfrågade intervjun kan bli av – om en timme på andra sidan staden! Genom att skjuta upp intervjun med en kvart hinner Victor och Theodor se en halvtimme av spelningen de just anlänt till innan det bär av mot ett vandrarhem som ingen av dem har en aning om vart det ligger. Efter att ha letat reda på rätt kvarter, frågat några parkeringsvakter om hjälp, och använt Bass Drum of Deaths senaste tweets som ledtrådar hittade de tillslut rätt (med endast några minuters marginal). Intervjufrågor fick sedan i stort sett improviseras på plats. Det fungerade faktiskt rätt bra. Läs intervjun här!

#3 — John Grant

John Grant, Foto: Victor Lundmark/520

De pressansvariga från skivbolaget hyllade både musikern och människan John Grant. Det var lätt att tro att detta var något de gjorde för att det ingick i deras jobb. Sedan satt man där, inne på ett tomt Södra Teatern, och var frälst. John Grant utstrålar en sådan ärlighet och skörhet, samtidigt som han är förtroendeingivande och har en enorm pondus. Svaren var personliga och utförliga. Intresset för journalisten verkade vara lika stort som intresset för att berätta om sig själv. Mötet med John Grant blev förmodligen årets mest genuina intervju. Läs intervjun här!

#2 — Serenades 

Serenades. Foto: Klas Eskilson/520

Att få samtala med två av landets mest meriterade popmusiker dagen innan de för första gången skulle stå på scen som Serenades var en upplevelse. Markus Krunegård och Adam Olenius var märkbart nervösa inför sin premiär, samtidigt som de gjorde sitt bästa för att inte låta det framgå alltför tydligt. Adam hade dessutom dubbelbokat sig då han vid samma tidpunkt skulle på möte med Shout Out Louds. Dåligt samvete höll dock kvar honom merparten av intervjun, något som vi såklart är väldigt tacksamma för. ”Off the record” bjöds vi även på ett finskspråkigt telefonsamtal mellan Krunegård och hans omsjungna mamma. Intervjun fick titeln ”Tutankamon blev ingen MILF” och bara det är väl värt en topplacering på vilken årsbästalista som helst. Läs intervjun här!

#1 — Katakomb

Katakomb, Foto: Victor Lundmark/520

Det är sällan vi på 520-redaktionen kan luta oss tillbaka och sätta vår tillit till flyt. I ärlighetens namn känns det som att vi nästan jobbat i konstant motvind i snart två år. Då och då händer dock de där grejerna som gör att man inte längre behöver tycka synd om sig själv. I samband med att Fritz’s Corner bokade Göteborgsbandet Katakomb till Lilla Hotellbaren i Stockholm bestämde vi oss för att boka en intervju. Vi hade lyssnat på några demos som låg uppe på bandets MySpace och tyckte att även om Katakomb inte är det minsta kända så är de åtminstone förbannat bra. En tid innan intervjun vann gruppen kategorin ”Årets osignade” på Manifestgalan. Plötsligt fanns det skäl att tro att Katakomb kunde intressera även den som lever sitt liv utanför 520-bubblan. Intervjun blev lång. I närmare en halvtimme satt vi och pratade med Hugo Welther och André Laos innan vi fortsatte med en nästan lika lång fotosession i hotellets nedklottrade källarlokaler. Sedan var det inte mer med den saken. Eller jo. Under titeln ”Den stora Katakomb-intervjun” uppmärksammades detta i ett inlägg på PSL vilket fick till följd att intervjun med ett osignat band från Göteborg blev vår mest lästa intervju någonsin. Så tack alla licensbetalare, här är årets intervju 2011!