#II 31 — Retrospektiv: Belle & Sebastian

#II 31 - Retrospektiv: Belle & Sebastian. Illustration: Ylva Karlberg/520God jul från en illustratör med nya julklappspennor!

Den trogne 520-läsaren har stenkoll på vad detta är, men för er som kanske inte hängt med sedan lista #42 (då det senaste retrospektivet publicerades) kan vi förklara vad detta går ut på. Här har vi samlat några av de bästa låtarna som Belle & Sebastian producerat under sin 15 år långa succé. Låtarna som är med i listan har inte varit med på någon lista tidigare, och om vi gjorde så skulle listan kanske se lite annorlunda ut. Öppna veckans lista med Spotify →

We Rule The School – Tigermilk

När man ska börja lyssna på en artist finns det både bra och dåliga ingångslåtar. Alltså låtar där man lätt lär känna bandet och dess musik. Det enklaste, och det vanligaste sättet är att först lyssna på de mest populära hitsen. I Belle and Sebastians fall exempelvis I’m A Cuckoo, Piazza New York Catcher och The Boy With the Arab Strap. Personligen tycker jag dock att man oftast lär känna ett bands musik allra bäst genom att lyssna på deras debutplatta. We Rule The School från Belle and Sebastians första album,Tigermilk är ett praktexempel på detta och är förmodligen en av de bästa indieballader som någonsin gjorts.

Like Dylan in the Movies – If You’re Feeling Sinister

Ibland kan en riktigt bra låtskrivare få en sångtext att kännas som ett framstående instrument. Stuart Murdoch verkar lyckas med det där mest hela tiden. Första raderna i ”Like Dylan in the Movies” har ett så perfekt flyt att låten hade fungerat lika bra i a cappella-version.

Get Me Away From Here, I’m Dying – If You’re Feeling Sinister

Underbar vemodighet och Stuarts pojkaktiga stämma i perfekt förening. ”Get Me Away From Here, I’m Dying” är soundtracket till alla de gånger, alla de platser, som man undrat vad man gör där. När alla runt omkring verkar vara dumma i huvudet, när minuter känns som timmar.

The Boy With the Arab Strap – The Boy With The Arab Strap

“The Boy With the Arab Strap” är titelspåret på 1998 års album med ett fint grönt omslag. Albumet har hyllats hejdlöst mycket. Låten som sådan skiljer sig inte märkbart från vad gruppen skapat tidigare. Men syftet med Belle and Sebastian är ungefär detsamma som att hålla på sina jultraditioner. En sorts mysighetsgaranti.

Step Into My Office, Baby – Dear Catastrophe Waitress

Introt skulle kunna vara soundtracket till en dockfilm där huvudkaraktären använder majoriteten av sin tid till att stå vid husväggar och titta runt hör. Sedan utvecklas “Step Into My Office, Baby” till en fulländad rockmusikal av den lugnare skolan.

I’m A Cuckoo – The Avalanches Mix – I’m A Cuckoo

Här har vi en mix av den välkända I’m A Cuckoo gjord av Australien-bandet The Avalanches, vars låtar Since I Left You och Frontier Psychiatrist (med en av de sjukaste musikvideorna någonsin) känns igen av de flesta. Här har bandet The Avalanches:at upp Belle & Sebastians hit från Dear Catastrophe Waitress som släpptes 2003. Originalet är briljant, och den här närmar sig kanske i alla fall samma klass.

Funny Little Frog – The Life Pursuit

Det förtjusande albumet The Life Pursuit rymmer så många älskvärda poplåtar att det skulle kunna vara sammanfattningen på en hel karriär. Här finns det dataspelsklingande introt till ”White Collar Boy” och den alltid lika rörande balladen ”Dress Up In You”. Dessutom hittar vi ”Funny Little Frog”, en låt som på något sätt utstrålar sorg och glädje på samma gång. Som så många gånger förr när det gäller bandets snillrika låtsnickeri.

I Want The World To Stop – Write About Love

Den första singeln från senaste plattan har en basslinga värd at dö för och gitarrer som får den knäsvage att bryta ihop. Nej men allvarligt talat, låten i sig är fruktansvärt bra. Den ganska simpla men samtidigt så snygga stämmsången är tillsammans med blås-partiet pricken över i:et. Texten är kanske det stressade samhällets nationalhymn. En vägg att vila mot när allting blir för mycket varannan torsdag.

Write About Love – Write About Love 

På Belle & Sebastians senaste album Write About Love hittar vi detta titelspår. Låten i sig är kanske inte den bästa de gjort, och detsamma kan man säga om albumet, men det som bandet gjorde inför skivsläppet är desto mer intressant. De uppmuntrade mer eller mindre folk att gå ut och klottra titeln på albumet på diverse ställen, och sedan lägga upp detta på Flickr. En snabb sökning visar resultatet av detta hittepå.

Suicide Girl – I Want The World To Stop

Att rock/popband väljer att släppa fantastiska låtar som B-sidor är ingen direkt nyhet. The Hives ”Fall is just something grownups invented” och Håkan Hellströms ”Exile on Wollmar Yxkullsgatan” är präktiga exempel på detta. ”Suicide Girl”  är B-sida till singelutgåvan av I Want The World To Stop. En liten berättelse om vännen många av oss har. Hon som vill göra revolt i den kontrollerade samtiden. Som inte riktigt hittar rätt. ”I’ll take her picture for the whole wide world” sammanfattar indirekt känslan i att vilja bort, en känsla inte alltför obekant för de flesta.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.