Året i bilder 2011

Foto: Victor Lundmark

Året börjar lida mot sitt slut. 2011 har helt klart varit 520s bästa år hittills, något som vi tänkte bevisa genom att välja ut några av våra favoritfoton. Bilderna är tagna av våra fotografer Theodor Wilson, Victor Lundmark och Klas Eskilson.

Glasvegas, Annexet 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Rasmus Jerndal gjorde sin ”riktiga” skribent-debut för 520 när Glasvegas besökte Stockholm för andra gången på kort tid. I publiken trängdes han med politikern och musikfantasten Lars Ohly.

Familjen, Popadelica 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Väckarklockan ringde obehagligt tidigt och manade till avfärd mot Huskvarna. Popadelica stod på agendan, en festival som öppnades av Familjen.

Interpol, Cirkus 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Interpol stod för en efterlängtad men sågad spelning på Cirkus i Stockholm. Gimme Indie sände det hela LIVE och slog lyssnarrekord.

Abe Vigoda, Foto: Victor Lundmark/520

Under en hel kväll följde Victor Lundmark och Victor Schultz indierockarna i Abe Vigoda. Eller om det var de som följde Victor och Victor? Här är två av bandmedlemmarna på promenad längs Hornstull Strand, i bakgrunden syns gruppens turnéledare.

Peter Bjorn and John, Putte i Parken 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Peter Bjorn and John spelade på vad som kan ha varit tidernas sista Putte i Parken i Karlskoga. Nästa år kommer festivalen att äga rum i Karlstad några mil därifrån.

Henning Fürst, Foto: Victor Lundmark/520

På Knarrholmen träffade vi The Tough Alliance-ikonen Henning Fürst. Sliten efter en sömnlös natt ställde han vänligt, om än en smula ovilligt, upp på en intervju.

Daniel Johnston, Berns 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Den levande legendaren Daniel Johnston fick Berns att kännas som SXSW i Austin under tidigt 90-tal. En emotionellt laddad afton där huvudpersonen var en av de sköraste och samtidigt skickligaste musiker som vandrar på denna planet.

Katakomb. Foto: Victor Lundmark/520

Göteborgarna i Katakomb vann kategorin ”Årets osignade” på Manifestgalan. 520s intervju med bandet uppmärksammades nationellt tack vare att PSL gav den ett helt eget inlägg.

iceage, dB's 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Iceage, tonåringarna från Danmark, slog igenom med full kraft under 2011. Här ser vi dem i en halvskum klubblokal på den fantastisk lyckade festivalen Le Guess Who? i Utrecht.

Pony Pony Run Run, Foto: Victor Lundmark/520

Sångaren i välkända franska popbandet Pony Pony Run Run gjorde en blixtvisit i Stockholm. Innan han skulle vara DJ på Debaser Medis fick 520 en exklusiv intervju.

Johnossi, Foto: Theodor Wilson/520

Theodor Wilsons första erfarenhet av att fotografera en konsert var av favoriterna Johnossi på tyska festivalen MS Dockville i Hamburg.

The Ark, Foto: Theodor Wilson/520

På Gröna Lund gjorde The Ark i somras sitt sista konsertframträdande någonsin. Utöver att konsertrecensionen förmodligen är 520s längsta och att artikeln är den mest visade sidan på 520, så spräcktes även rekordet för antal publicerade bilder för en separat artikel på hela 49 stycken.

Arcade Fire, Foto: Theodor Wilson/520

Stockholmsfestivalen Popagandas stora dragplåster Arcade Fire bjöd på en spelning som de som var där sent kommer glömma. Här är en tidigare opublicerad bild från spelningen tagen från publikhavet i ett sånär som optimalt fotoögonblick. En tiondelssekund efter scenljuset släckts och lika kort tid innan strålkastarkljuset på frontmannen Win Butler släcks.

Watain, Foto: Theodor Wilson/520

Svenska Watain firade i november sitt 13-årsjubileum på Münchenbryggeriet i Stockholm. Det spelades modern aggressiv black metal. Det stank grisblod. Det dyrkades. Det togs en perfekt konsertbild.

Crystal Castles, Foto: Theodor Wilson/520

En bild från Crystal Castles spelning på Dockville-festivalen i Hamburg. Hur två av 520-Theodors bästa konsertbilder från året blev från åskådarplats är svaret enligt honom själv en kompott av både tur och tålamod samt snygga och uttrycksfulla band.

Slagsmålsklubben, Foto: Theodor Wilson/520

Bilden framställer kanske som bekant den eminente Frej Larsson i Slagsmålsklubben (även medlem i Maskinen och Far & Son). Bitpoparna spelade i ett intimt kolsvart tält på Dockville-festivalen i Hamburg där vi efter spelningen också fick en mycket trevlig pratstund med bandet.

Sun Airway, Foto: Theodor Wilson/520

Den 29:e oktober i år var inte bara höstens finaste dag, utan också dagen då 520 spelade in sitt första riktiga filmprojekt. Resultat blev minidokumentären Swallowed By The Night – En film om Sun Airway. Bilden föreställer bandets turnérande bassist Daniel Armitage, Sun Airways frontman Jon Barthmus och 520s Victor Lundmark.

Handsome Furs, Foto: Theodor Wilson/520

Under hösten har klubben Fritz Corner bokat många bra gratisspelningar till Lilla Hotellbaren i Stockholm. Bland annat Bass Drum of Death och The War of Drugs. Båda mycket bra och välbesökta spelningar. Dock kniper kanadensiska duon Handsome Furs vår titel för höstens trevligaste och kanske bästa konsert.

Dockville, Foto: Theodor Wilson/520

Tyska Dockville-festivalen kategoriserar sig själva som hälften musikfestival och hälften konstfestival. Under festivalens första dagar ställs många konstutställningar ut i diverse kojor och friggebodar på festivalområdet. Under festivalens sista dag bränner man traditionsenligt alltid ner en av dessa friggebodar. Vad gör man inte för konsten och traditioner?

Panda Bear, Foto: Theodor Wilson/520

Animal Collective-medlemmen Noah Lennox soloprojekt Panda Bear har under året hyllats av vissa och förundrats av andra. På Le Guess Who?-festivalen i Utrecht stod Panda Bear som huvudakt och gjorde inte besökarna i lokalen Tivoli Oudegracht besvikna.

Noah and the Whale, Strand 2011. Foto: Klas Eskilson/520

Aldrig tidigare i 520s historia har en så stark konsertvår som den på Strand skådats. Noah and the Whale, vars sångare Charlie Fink syns på bilden, var bara ett av många bra band som intog den lilla (och svårfotade) scenen.

The Wombats, Putte i Parken 2011. Foto: Klas Eskilson/520

Sommarens första festival för vår del blev Putte i Parken i Karlskoga. Line-upen var bred med bland andra The Wombats (bilden), Far East Movement och många fler. Se hela vår bevakning från festivalen här.

Edward Sharpe and the Magnetic Zeros, Way Out West 2011. Foto: Klas Eskilson/520

Edward Sharpe and the Magnetic Zeros på Way Out West levde kanske inte riktigt upp till förväntningarna som folk hade på spelningen. Det talades ganska friskt om hur tråkig spelningen var. Men spelade gjorde de ändå, och de fick öppna upp festivalen för 520s del. Se alla bilder från spelningen här.

Robyn, Way Out West 2011. Foto: Klas Eskilson/520

Sveriges stolthet och världens favorit Robyn spelade på samma scen som Kanye West, The Hives och flera. Liten tjej på stor scen löstes som vanligt av henne med enorma platåskor och ordentligt scenarrangemang.

Urban Cone, Way Out West 2011. Foto Klas Eskilson/520

Under rubriken ”Intervjuer som det inte blev något av för att inspelningarna var helt värdelösa så att vi inte hörde vad vi, eller bandet för den delen, sa — Del 1″ skulle vi kunna uppmärksamma Urban Cone. I slottsskogen mötte vi dem för ett prat om hur de kom till, vad de vill att Urban Cone ska bli och hur de lärde känna varandra. Intervjun var fantastisk, synd bara att det inte gick att höra något från den.

Ram Di Dam, Way Out West 2011. Foto: Klas Eskilson/520

I del två av den ovan nämnda serien här på 520 möter vi Ram Di Dam. Precis utanför festivalområdet mötte vi dem, planen var först att möta dem på pressområdet, men eftersom de sålde biljetterna på grund av taskig ekonomi blev det utanför området, precis vid Linnéplatsen.

The GO! Team, Popaganda 2011. Foto: Klas Eskilson/520

Hoppbilder har alltid varit något särskilt för en konsertfotograf, och jag vet att 520-Victor L alltid hade en dröm att fånga ett Peter Bjorn & John-hopp någon gång. Här har vi brittiska The GO! Team i den bästa hoppbilden jag någonsin fångat på bild.

Those Dancing Days, Popaganda 2011. Foto: Klas Eskilson/520

Those Dancing Days sista spelning blev på Popaganda i Sommras. Bandet meddelade sitt uppehåll strax efter festivalen, och sade att alla i bandet ska gå vidare med något annat — studier, jobb eller som i Cissis (bilden) fall, spela med Jens Lekman.

Sameblod utanför studion. Foto: Klas Eskilson/520

Vår första inspelning med ett band någonsin blev lite halvspontant uppe på Bellevue-berget mellan Stockholm och Solna. Bandet framför kameran var Stockholms-duon Sameblod. Se resultatet här!

Red Hot Chili Peppers, Globen 2011. Foto: Klas Eskilson/520

Red Hot Chili Peppers återvände äntligen till Sverige och Stockholm. Vi var på plats i Globen och fotade vad som antagligen är ett av världens största band.