#II 30 — Jul

#II 30 Jul. Illustration: Ylva Karlberg/520

Så här är det va: Vi är trötta på julmusik. Vi har alla hört tillräckligt mycket av White Christmas för att vi ska få sura uppstötningar när den drar igång på radion eller liknande. Inte för att den är dålig, utan för att den är så sönderspelad. Och det är lite därför vi har satt ihop veckans lista. Här har du tio alternativ (plus en bonus) till Bing Crosby, Tommy Körberg och Carola. God Jul! Öppna veckans lista med Spotify →

Christmas In A Chinese Restaurant – Diamond Rugs SoundCloud

Diamond Rugs är en supergrupp som bland annat innefattar en medlem från mina personliga favoriter The Black Lips. Bandet gav nyligen ut en ganska udda, och mycket nedstämd, jullåt som inleds på en kinarestaurang och avslutas med ett raspigt, viskande ”Merry Christmas”. En klassisk men ändå innovativ högtidsballad.

Merry Xmas, Baby (Please Don’t Die) – Crocodiles & Dum Dum Girls

I min roll som medarbetare på 520 är det få saker som gör mig så glad som när briljanta musiker samarbetar med varandra och att det sedan leder till briljanta resultat. Således är den bästa julklappen jag kan få att höra hur Crocodiles och Dum Dum Girls lyckas röra ihop en perfekt blandning av distade gitarrer, garagerock och amerikansk jul-sentimentalitet. Sedan är ju låttiteln minst sagt gripande.

Last Christmas – Findlay Brown

Här har vi en ganska klassisk jullåt, men i denna version slipper vi tack och lov George Michael och hans Wham!, eller Alcazar för den delen. Istället hör vi låten, som i denna from faktiskt är bra, Findlay Brown — en britt som plinkat på sin gitarr sedan 2000. Hans debutalbum Separated By The Sea producerades av Simian-sångaren Simon Lord år 2007.

Santa Claus Is Comin’ to Town – Bruce Springsteen & The E Street Band

Även denna låt är kanske en sådan som spelats sönder en aning kring juletid där ute. John Frederick Coots klassiska jullåt från 1934 tolkas dock till något aningen bättre än originalet här när Bruce Springsteen och hans E Street Band tolkade låten år 2004. I inledningen av låten, innan själva låten faktiskt börjat, hör vi ”Clarence, you better been rehearsing real good now, so Santa ’ll bring you a new saxophone, right?”, en liten hint till den nyligen avlidne Clarence ”The Big Man” Clemons.

Merry Christmas – Laakso

I detta sammanhang kan det nästan anses vara fusk att välja en låt från samlingskivan Oh No? It’s Christmas!, eftersom den mer eller mindre enbart innehåller alternativa jullåtar. Men i vissa fall så måste man kanske få tänja lite på reglerna för musikens skull. Detta är ett sådant fall. Förutom att det är en riktigt bra låt så är också texten ganska klockren med rader såsom: ”’Hey mom, I don’t wanna eat no animal parts’ ’But I’ve been standing in the kitchen all day for you, Is this your way to say thank you?’”. Låten handlar helt enkelt lite om ”The traditional christmas fight” som de flesta antagligen känner igen sig i lite. Hysterin över att allt ska vara så tokmysigt får helt enkelt bägaren att rinna över. Läs hela låttexten här!

Santa Claus is Back in Town – My Morning Jacket

My Morning Jacket gör Elvis-rock av jullåtar och låter lite som en parodi på sig själva. Lite för mycket inlevelse, lite för mycket av allt. Grejen är bara att det är precis det man vill ha från amerikanska musiker under juletid! När de kraftiga ”Christmas!”-körerna dyker upp redan under låtens första sekunder är det tillräckligt för att man ska förlåta USA för silverfärgade julgranar och att Coca-Cola kommersialiserar på tomtens själ.

Christmas at the Zoo – The Flaming Lips

Långt innan The Flaming Lips spelade in låtar som var 24 timmar långa eller släppte andra låtar i form av mp3-filer inbyggda i riktiga människoskallar ägnade de sig åt mer sansade grejer. Exempelvis skrev de sånger om hur man, hög på julkänslor, går till stadens zoo och släpper ut alla djur. Gärningen blir dock rätt otacksamt mottagen när ormarna och sälarna och alla andra djur inte har någon lust att lämna sina hem. Björntjänst? (OBS! Ordvits!)

Everything Is One Big Christmas Tree – The Magnetic Fields

Boston-bandet The Magnetic Fields kommer till Stockholm! Hurra! När? Jo, i MAJ. Vem orkar vänta? Ingen, nä, precis. SÅ därför tar vi och lyssnar på deras juliga låt Everything Is One Big Christmas Tree istället. Mycket trevligare än att vänta ett halvår på en spelning.

Holiday Mood – The Apples in Stereo 

The Apples in Stereo har rötterna i Elephant 6, kollektivet som konkurrerar med Jesus om hela världens frälsarrol. Har man slängt ur sig skapelser som of Montreal ochNeutral Milk Hotel så väger det inte särskilt tungt om någon sedan kommer och hintar om att han kan vara guds son. I ”Holiday Mood” lämnar The Apples in Stereo den dansanta indiepopdiscon hemma för att istället bereda plats åt en akustisk gitarr och dova kyrkokörer.

Christmas In Hollis – Run–D.M.C.

Att påstå att hip-hop och julmusk inte hör bra ihop är som att påstå att julmust inte hör julen till. Kanske lite av en överdrift, men de två hör betydligt bättre ihop än vad man först kanske får intrycket av. Det som de främst har gemensamt är materialismens stora betydelse och förkärleken till blänkande dekorationer och accessoarer. Christmas In Hollis, som spelades in år 1987 har även en mycket sevärd musikvideo som både tar ut låtens mest fräsiga svängningar ytterligare, såsom de mest pajiga stunderna.

Bonus: Fairytale Of New York (Live) – Håkan Hellström & Plura Jonsson

Här har vi ytterligare en klockren tolkning av en aningen förlegad eller sönderspelad låt. Det är Håkan Hellström och Plura Jonsson som tillsammans framför The Pogues och Kirsty MacColls Fairytale Of New York live. Låten spelades in på en Håkankonsert på Nalen i Stockholm, den 19e december 2003. I detta fall så toppar tolkningen kanske inte originalet, men detta tilltrots så är låten nästan ett måste på denna lista.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.