Deportees på Berns

Deportees, Berns. Foto: Theodor Wilson/520

Det har blivit allt mer sällan som jag på sista tiden verkligen kunnat ta till mig, infinna mig och bli fullständigt stimulansinjecerad av en konsert. När den känslan, medföljande av insikten att man inte förlorat möjligheten att känna den typ av beundran väl slår till får man en rysning liknande första gången man såg sitt favoritband framträda. Ett tillstånd som närmast är obeskrivligt.

Deportees tillhör en av många fantastiska musikexporter från staden Umeå de senaste åren. Tillsammans med det mycket väl mottagna albumet Islands & Shores som gavs ut tidigare i höst sålde Deportees ut två raka konserter på Berns i Stockholm i helgen. Spelning nummer två, på söndagen inleds en aning segt men är utöver det en förtjusande vacker och fängslande tajt föreställning. Inget rum för invändningar öppnas eller låter sig ens finnas. Albumets singel och titelspår, Islands & Shores blir en lika stor höjdpunkt som det överhuvudtaget går att hoppas på. Den visar även starka indikationer och prov på albumets kanske starkaste sida, låttexterna, som kan vara nästan beroendeframkallande att vilja läsa och citera. Utan att grotta ner mig för mycket i sångaren och textförfattaren Peder Stenbergs många fantastiska textrader citerar jag ändå följande fullkomligt utmärkta stycke. Hämtat ur en av årets bästa låtar, Islands & Shores:

In a world where everyone is an island
I find myself there waiting at the shore
Someplace to stand,
Someplace to fall,
A place to call our own
I am getting ready to depend

Innan det avslutande extranumret A Heart Like Yours (In a Time Like This) säger frontmannen Peder Stenberg: ”Det här är det finaste vi har”. Bara en dåre skulle säga emot detta påstående samt den magnifika avslutningen. Deportees är sannerligen det finaste vi har år 2011.

Länk till Gimme Indies sändning av konserten hittar du här!