Bass Drum of Death på Lilla Hotellbaren

Bass Drum of Death, Lilla Hotellbaren 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Lilla Hotellbaren utmärker sig allt mer som en plats dit man går för att uppleva musik. Ingen annanstans hittar man en så lyssnande publik. Det är nästan lite fint att iaktta alla gungande huvuden och spridda spontana ”YEAH!” som indikerar att de som släpat sig dit är där för att de älskar Bass Drum of Death. Kanske kan det låta lite konstigt att tala om riktigt bra stämning när åskådarna är lugna som vattnet i en insjö samtidigt som högtalarna kastar ur sig ösig garagerock, men det blir faktiskt en riktigt häftig kontrast till Le Guess Who?-spelningen som ägde rum i en källarlokal och mynnade ut i en mindre mosh pit.

Bass Drum of Death gör dessutom verkligen musik som man med rätta kan stå och andas in. Nya, outgivna låten ”I Dunno” är ett behagligt konstverk som det nästan känns snålt att bara ha med vid ett tillfälle i setlistan. ”Heart Attack Kid” bör ha en obligatorisk plats på allas årsbästalistor. När John Barrett låter luggen stänga ute omvärlden under verserna är det som att vi får följa med till kärnan av Bass Drum of Deaths sound. Vi åker tillbaka till den tiden då Barret satt ensam på sitt rum och skrev låtar för att det var utvecklande.

Nu väntar en sista spelning innan Bass Drum of Death har fullbordat sitt enastående 2011. Tidigt imorgon lyfter deras plan mot Berlin. Sedan väntar julförberedelser hemma i Mississippi. ”Jag måste köpa julklappar, men får fixa det via internet så är det överstökat på 2 timmar!”, säger John Barrett snett leende till 520 innan det är dags att ta farväl av vårt nya favoritband. För den här gången.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.