Panda Bear på Tivoli Oudegracht

Panda Bear, Tivoli Oudegracht 2011, Foto: Victor Lundmark/520

UTRECHT, Le Guess Who?
En succéartad upplaga av Le Guess Who? avslutades med headlinern Panda Bear på ett ganska fullt Tivoli Oudegracht. Noah Lennox, som han egentligen heter, har numera sällskap på scenen av den rutinerade brittiske producenten Sonic Boom (tänk om man ändå hade en kompis som hette så). Tillsammans återskapar de Lennox album Tomboy i ljuset av vackra projektioner.

På ett flertal live-klipp runt om på internet kan man höra Panda Bear sjunga med gäll röst kompad av obehagligt skramliga samplingar. Kanske är det samarbetet med Sonic Boom, kanske är det rutin efter en hel del turnerande som gör att allt nu äntligen tycks ha fallit på plats. Det låter nämligen så ofattbart bra och vackert när duon i Utrecht bygger upp kyrkliga ”You Can Count on Me” eller ”Alsatian Darn”, låten som skulle kunna bli en egen religion.

Noah Lennox har tagit med sig finessen från Animal Collective, men lämnat galenskapen därhän. Det som återstår är en storslagen psalm-pop som skulle göra sig lika bra framförd av en jättelik kör från Vatikanstaten som av upphovsmannen själv. Om Panda Bear inte är en av 10-talets största musikaliska genier så är han åtminstone Utrechts egen påve för en kväll.

Tack för i år Le Guess Who?

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.