Okkervil River på Tivoli de Helling

Okkervil River, Tivoli de Helling 2011, Foto: Victor Lundmark/520

UTRECHT, Le Guess Who?
Det är årets sista spelning för Okkervil River. Bandmedlemmarna är märkbart slitna efter att ha turnerat under större delen av 2011, men de verkar ha bestämt sig för att spela av denna sista turnékväll som om det inte fanns någon morgondag.

Den karismatiske sångaren och frontmannen Will Sheff gör flera ansatser till att riva scenen när mikrofonstativ och sladdar flyger åt olika håll samtidigt som han brutalt kastar sig mellan olika rockposer och sjunger så intensivt och kraftfullt att publiken som står närmast får hans saliv i ansiktet. Med undantag från inledande ”The Valley” gör Okkervil River ett rakt igenom strålande gig. Låtarna från den inte helt lyckade I Am Very Far växer ordentligt live. Dock dominerar de inte setlistan nämnvärt. Här ges nämligen gott om utrymme för en hit-parad från den lite äldre låtkatalogen när ”For Real”, ”Black”, ”Lost Coastlines” och ”John Allyn Smith Sails” avhandlas med finess och energi.

Live påminner Okkervil River förövrigt förvånansvärt mycket om Mando Diao. En parallell jag aldrig skulle kunna dra bara av att lyssna på de respektive gruppernas skivor.

En kraftfull årsavslutning som troligen inte gjorde någon besviken.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.