Bass Drum of Death på ACU

Bass Drum of Death, ACU 2011, Foto: Victor Lundmark/520

UTRECHT, Le Guess Who?
Senaste stjärnskotten på garagerock-genrens himmel är Bass Drum of Death. En duo som, med kvicka gitarriff och distad sång, ångar på i samma skoningslösa anda som framgångsrika kollegorna Wavves och Harlem. Den hyfsat frekvent förekommande ordvitsen ”Bass Drum of Death From Above 1979” är inte helt långsökt heller. Det finns således gott om fina referenser om man ska ge sig på att beskriva Mississippi-herrarnas musikaliska uttryck.

Spelningen på den lilla klubben ACU mitt inne i Utrecht är hyfsat välbesökt. En man berättar för mig innan giget att Bass Drum of Death är ett av de främsta skälen till att han besökt festivalen. Det är fullt förståeligt. Debutalbumet har ytterst få svaga spår och rör sig på en högstanivå som man inte överträffar i första taget.

Spelningen får en något trevande start då sångaren John Barrett har vissa problem med att få igång effekterna som ska ge gitarren sitt brusiga sound. Ganska snart därefter är han dock igång. Med det långa hårsvallet hängande över ansiktet river Barret av den ena efter den andra av GB Citys härligt röjiga låtar. Publiken hänger på och knuffar varandra glatt fram och tillbaka för att plötsligt, så fort det dyker upp lugnare låtar, ställa sig som tända ljus och fullkomligt utstråla uppskattning till bandet på scenen. Bass Drum of Death har definitivt fått de fans de förtjänar, nu väntar vi bara på att de även ska få det totala genombrott de förtjänar precis lika mycket. På onsdag spelar de i Stockholm – du kommer väl förbi och hjälper dem på traven?