Other Lives på Tivoli de Helling

Other Lives, Tivoli de Helling, Foto: Victor Lundmark/520

UTRECHT, Le Guess Who?
I något sorts hamnområde startar vårt Le Guess Who? på riktig. Prick 20:30 tonas lamporna ner på Tivoli de Helling och ut på scenen kliver en samling sammanbitna män med skägg. Männen kallar sig för Other Lives, kommer från Stillwater, och spelar en musik som lätt för tankarna till Midlake blandat med The Nationals mäktiga dramatik.

Senaste albumet Tamer Animals är ett mörkrets soundtrack. Låtarna är som sprungna ur en tät skog där natten slagit till med full kraft. Det är allvarligt utan att bli det minsta pretentiöst, snarare respektingivande.

Live är Other Lives som att bevittna en maskin. Bandet är så samspelt att man inte skulle bli förvånad om det visade sig att det hade ett varsitt magiskt kretskort inopererat i bakhuvudet. Extra imponerande är hur varje bandmedlem, som ett rinnande vatten, flyter från ett instrument till ett annat. Ofta spelar de på flera stycken i en och samma låt. Gitarr, xylofon, trumpet, trummor, fiol och faktiskt ytterligare några instrument används – utspritt på endast tre personer! Lägg där till en cellist som bidrar till en ännu pampigare ljudbild.

De mest välkända låtarna, det vill säga ”For 12” och ”Tamer Animals”, imponerar givetvis men sticker inte ut från denna ovanligt smakfulla spelning. En utmärkt start på fredagens festivalkväll.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.