I Break Horses på Tivoli de Helling

I Break Horses, Tivoli de Helling. Foto: Theodor Wilson/520

UTRECHT, Le Guess Who?
Under pseudonymen I Break Horses gör frontkvinnan Maria Lindén tillsammans med kollegan Fredrik Balck farligt vacker och intelligent lager-på-lager-popelectro. Debutalbumet Hearts har fått internationella musikkritiker att vilt gasta lovord om svenskarna.

Det är med relativt höga förväntningar jag har tagit mig till konserthålan Tivoli de Helling, Le Guess Who?s andra största scen som ligger något avlägset gentemot de övriga mer centrala spelställena. Det är en drygt halvfull lokal som möter I Break Horses med förväntansfulla applåder. Utöver Maria Lindén och Fredrik Balck är tre ytterligare musiker tillsatta för att frambära låtarnas toner och melodier i realtid.

Tyvärr lyckas inte musikerna riktigt kunna ackompanjera de färdiginspelade elektroniska melodierna lika bra som på albumet. Ljudbilden blir också till skillnad från låtarnas studioversioner långt ifrån förkrossande mästerlig och faller tyvärr till en ganska platt ljudmässig helhetsupplevelse. Konserten är dock långt från dålig. Det är mest en besvikelse över en icke-existerande lager-på-lager-ig upplevelse. Störst blir dock antiklimaxet när albumets öppningsspår Winter Beats blir avslutande låt utan att följas av nästkommande spåret Hearts, som är I Break Horses klart bästa låt.