Samling: ”Vi spelar musik som flörtar med något gammalt”

Imorgon spelar det skönt proggiga Stockholmsbandet Samling på Fotografiska. I ryggen har de den rosade plattan När mullret dövar våra öron blir vi rädda. 520s Victor Schultz ringde upp frontmannen Max Grundström för att prata om musik och gemenskap.  

Samling, Foto: Victor Lundmark/520

Hur ser ni i bandet på Samling?

Anledningen till att just de här personerna spelar i bandet, och anledning till att vi spelar det vi gör är helt enkelt för att vi gillar att lira tillsammans. Det är ingen i bandet som vill sitta i ett rum med hörlurar och skapa musiken i en dator. Alla är sugna på att spela tillsammans för en publik, och svårare än så tror jag inte att det är. Målet är bara att få spela så mycket som möjligt.

Så livespelandet är en viktig del av Samling?

Ja precis, det är inte så att texterna eller låtskriveriet kommer i andra hand, utan det är just det att vi fokuserar mycket på spelglädje, både när vi spelat in och när vi repat. Vi har åkt iväg med bandet i flera dagar och repat och lagat mat tillsammans för att skapa en stämning i musiken.

Även om låtarna och texterna inte kommer i andra hand, tror du faktumet att spelglädjen och livespelandet är så viktigt ändå påverkar hur er musik låter?

Absolut, nu är det så att jag skrev flera av låtarna innan vi börjat repa, de var liksom klara när vi satte igång. Men när vi började repa och ärra upp dem blev de faktiskt väldigt annorlunda än det vi hade från början, och det är ett stort plus att vi kan utveckla någonting tillsammans, att man kan höra i musiken att det kan vara lite fel här och där men att fokuset alltid ligger på glädjen.

Är det viktigt med en social medvetenhet i Samlings musik?

I vårt fall tycker jag det är extremt viktigt att ha en nutida koppling i musiken, men att samtidigt vara lite tidlösa eftersom vi spelar musik som flörtar med något gammalt. För oss är det väll mest på den nivån att vi tycker folk ska behandla varandra lite bättre. Sen har jag alltid fascinerats av de udda människorna som finns lite på utkanten, som kvinnan i låten Anna.

Håller du med om att Samling kan ses som en del i en ny våg av svenska band som har dragning till det proggiga och psykedeliska? Jag tänker på band som Den Stora Vilan, Graveyard och Dungen.

Ja det kan man absolut säga, jag tycker det är grymt att det är så många som spelar den typen av musik, och gör det bra. Samtidigt finns det liksom massor av band i världen som spelar någon sorts folkinspirerad musik. Men det är klart att det finns en liknande bas för oss och de banden du räknar upp, vilket är jättekul. Sen är det viktigt att komma ihåg att musik är större än två-tre band.

Victor Schultz

Du kan kontakta Victor på victors@femtjugo.se.