Blogg

The next SoundCloud

Det första man möts av på nya SoundCloud är en känsla av förvirring när man går in på startsidan som bytt namn till ”Your Stream”. Där man förut möttes av alla uppladdade låtar samt nya favoritmarkeringar från de man följer möts man nu av nya låtar och nyskapade ”sets”, alltså spellistor. Vad som tidigare enbart fanns till Mac-appen av SoundCloud har nu alltså kommit även till hemsidan: möjligheten att skapa spellistor av andras låtar. En varmt välkommen funktion för de som bara vill lyssna på andras låtar och inte bidra med något eget material.

Den generella känslan man får, utöver förvirringen, är att SoundCloud med den här uppdateringen försöker tilltala just de som bara lyssnar. En annan av alla nya funktioner är att möjligheten att ”Reposta” låtar. Likt Twitter hamnar dessa låtar och sets då i din feed, så att de som följer dig men inte skaparen kan ta del av låten. Likt på Facebook får man nu även ”Realtime notifications”, dvs små meddelanden om att någon favoritat eller kommenterat en av dina låtar.

Möjligheten att "Reposta" låtar

Nya notiser

En annan välkommen uppdatering är att man nu kan klicka runt på sidan utan att avbryta musiken. Detta är nästan en förutsättning för att kunna använda SoundCloud, och inte bara lyssna på musik där.

De håller fanan högt, och går med ”The Next SoundCloud” över till att låta uppspelningen av låtarna ske via HTML5. Med denna kommande standard kommer man i framtiden antagligen kunna göra mer av låtarna och hemsidan, i och med att det blir färre program involverade i det hela. Tidigare var det SoundCloud, Flash, webläsaren och datorn som var med, medan det nu bara är SoundCloud, webläsaren och datorn. Mer om nackdelarna med detta längre ned.

Så till kritiken. En utveckling som sker över hela världen är att alla hemsidor ska vara enkla och minimalistiska. Det ska vara tomt, och innehållet ska liksom dyka upp när man navigerar runt på sidan. Detta ser snyggt ut, men när allt är lika stort och lika nedtonat ser det mest ut som ett gäng färgfläckar på en vit målarduk. Det blir svårt att skapa sig en överblick, för allt är så stort och ögat har ingen fast punkt att vila på. Visst kan man zooma ut sidan, men då försvinner de små detaljerna, tex den lilla wave-formen uppe till höger där den aktuella låten har sin plats. Den är som det är orimligt liten.

Vidare har SoundCloud här gått över till en modernare standard för uppspelning av låtar, som jag nämnde ovan. Istället för att förlita sig på Flash för att spela upp låtarna är det nu webläsaren som sköter uppspelningen med hjälp av HTML5. Detta är ett steg i rätt riktning, men också att gå ut på tunn is. Tekniken är ännu inte riktigt stabil, och den webstandarden som möjliggör detta är ännu under utveckling. Detta leder i praktiken till att webläsaren kan krascha lättare, samt att datorns hårdvara än så länge blir hårdare ansträngd. Medan jag tidigare kunde ha flera program igång samtidigt och lyssna på SoundCloud så tokvrålar datorn vid samma användning nu. Detta antyder att processorn är hårdare ansträngd, blir varmare och måste kylas mera.

Nya profilernas utseende

Ett vanligt förekommande fenomen

Varför ska man då använda denna funktion? Jo, för likt att man applicerar aktuella standarder på husbyggen bör man även göra så på nätet. Det är ett snyggt sätt att utveckla hemsidor på, även om det kanske är lite vanskligt i dagsläget. Flash har funnits sedan 1996 och sedan 2005 har Adobe utvecklat programmet. Det har utvecklats och förbättrats i flera flera år, och har kunnat trimmas ner till att använda minimalt med processorkraft för uppspelning. Detta ska alltså jämföras med HTML5 som inte ens är färdigt.

Nya SoundCloud är ännu en beta, alltså inne i den andra fasen av testningen (Först har man Alpha-fasen, då enbart de som varit med och utvecklat produkten testar den. Sen har man Beta-fasen, då flera testar produkten.), och bygger på en teknik som även den genomgår en testfas. Det som kan hända när dessa två ofärdiga ting kombineras är att webläsaren kraschar och måste startas om. Googles webläsare Chrome är byggt på ett sätt som gör att ett knapptryck är allt som krävs, men det finns en risk att andra webläsare måste startas om helt och hållet. (Tekniskt och kort: varje flik i Chrome är en egen process, och enbart den dör.)

Slutligen måste man säga: detta är bara en testutgåva. Lyssna inte för mycket på vad jag säger här, då sannolikheten att dessa grejer kommer åtgärdas innan uppdateringen rullar ut helt och hållet är ganska stor. Alla funktioner — såsom ”Explore” eller privata meddelanden — har inte ännu lanserats under ”The Next SoundCloud”, vilket också antyder att mycket jobb återstår.

Du kan läsa mer om uppdateringen på next.soundcloud.com!